Proud to be Senior

Koopkracht nog niet hersteld

oktober 23rd, 2015

De koopkracht is voor veel groepen in de Nederlandse samenleving sinds 2009 nog niet hersteld ondanks stijgende lonen en lage inflatie.

 

Alleenstaanden AOW’ers zonder aanvullend pensioen en andree alleenstaanden met een minimumloon hebben nu een groter besteedbaar inkomen dan aan het begin van de crisis in 2009. Maar vooral alleenverdieners en gepensioneerden met een aanvullend pensioen van € 10.000 bruto per jaar lopen nog ver achter bij hun koopkracht van 2009. Een en ander blijkt uit een analyse van het economisch bureau van de ING.

Gemiddeld heeft een doorsnee huishouden nu nog 1,5 procent minder koopkracht dan in 2009. Grootste verliezers zijn gepensioneerden met een aanvullend pensioen van € 10.0000 en alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen. Deze groepen lopen nog 7 procent koopkracht achter in vergelijking met 2009.

Voor dit jaar en volgend jaar zijn de verwachtingen positief. Vooral werkenden zullen er op vooruitgaan.  Werkenden zullen hun koopkracht naar verwachting met 2,5 procent zien stijgen, AOW’ers met slechts 0,2 procent. Dat de koopkracht voor werkenden gunstig uitpakt komt volgens de ING niet door de gestegen lonen, die nemen slechts gematigd toe. Vooral de lage inflatie speelt de koopkracht in de kaart. Voor volgend jaar is vooral de belastingverlaging voor werkenden een hulpmiddel om de koopkracht te laten toenemen. AOW’ers krijgen iets meer ouderenkorting. Het grootste gevaar voor de koopkracht van AOW’ers is het wegvallen van de extra vrijstelling in box 3 wanneer het bruto inkomen minder dan € 20.000 is. Door het wegvallen van de extra vrijstelling valt ook de huurtoeslag weg, wanneer het spaargeld net wat meer is dan de vrijstellingen (€ 20.437 per persoon in 2016). Dat kan honderden euro’s per maand verschil maken.

Nico van Scheijndel

23 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.