Proud to be Senior

Uit de plannen van het kabinet blijkt dat iedereen er tenminste een beetje op vooruit gaat. De praktijk laat echter een ander beeld zien met uitschieters tot wel min 10,8 procent.

 

Nadat bleek dat ouderen en uitkeringsgerechtigden er in de eerdere kabinetsplannen als enige op achteruit zouden gaan, paste het kabinet haar plannen aan. Het gevolg is volgens de gisteren gepresenteerde plannen dat vrijwel iedereen er tenminste een beetje op vooruit gaat. De praktijk is echter anders en toont dat ouderen en chronisch zieken er zelfs flink op achteruit kunnen gaan.

Het gevaar bij ouderen zit hem vooral in het wegvallen van de extra vrijstelling in box 3 voor AOW-gerechtigden met een inkomen tot € 20.000. Nu is er naast de algemene vrijstelling van € 21.330 nog een extra vrijstelling van € 28.000 als het inkomen bruto minder is dan € 14.000 per jaar of een extra vrijstelling van € 14.000 als het inkomen meer is dan € 14.000, maar minder dan € 20.000. Voor een echtpaar met alleen AOW betekent dit dat zij samen een vrijstelling hebben van bijna € 98.700.

De extra vrijstelling heeft gevolgen voor de huur- en zorgtoeslag. Door het wegvallen van de extra vrijstelling is er eerder geen recht meer op huur- en zorgtoeslag. Daardoor gaat iemand met zo’n vermogen, een klein pensioen van 5000 euro per jaar en een huur van 500 euro er 9 procent in koopkracht op achteruit. Door het wegvallen van de extra ouderenkorting speelt bovendien het vermogen eerder een rol bij de eigen bijdrage zorg.

Een ander aspect uit de miljoenennota waar ouderen mee te maken hebben is de versnelde afbouw van de algemene heffingskorting. Ouderen met een aanvullend pensioen van € 15.000 tot € 50.000 merken dat in hun portemonnee.

Ouderen met een aanvullend pensioen van € 50.000 of meer zien hun inkomen juist stijgen door het verhogen van de bovengrens van de derde belastingschijf  met € 8000 waardoor ze later het hoogste belastingtarief betalen.

Het NIBUD heeft vervolgens berekend wat de kabinetsplannen voor ouderen en chronisch zieken betekent en komt tot het volgend de overzicht:

Werkenden gaan erop vooruit: 2,6 %

Werkenden met een beperking verliezen tussen: -2,9% en -11,1%

Uitkeringsgerechtigden gaan er iets op vooruit: 0,2 %.

Uitkeringsgerechtigden met een beperking verliezen tussen: -2,3 en -12,5 %.

Ouderen gaan er iets op vooruit: 0,2 %.

Chronisch zieke ouderen verliezen tussen: -3,5 % en g-10,8 %.

Eerder deze week werd al bekend dat gemeenten zeer verschillend omgaan met het compenseren van het wegvallen van twee compensatieregelingen. De verschillen kunnen oplopen tot € 900 tussen de ene en de andere gemeente.

 

Alles bij elkaar maakt het kabinet mooie sier met haar koopkrachtplaatjes, maar lijkt de praktijk voor veel ouderen en chronisch zieken een bittere pil.

Nico van Scheijndel

16 april 2015

 

 

 

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.