Proud to be Senior

Eigen bijdrage zorg schiet omhoog

augustus 25th, 2015

De eigen bijdrage die ontvangers van zorg moeten betalen is sinds de gemeenten de zorgplicht van het Rijk hebben overgenomen soms zo hoog dat het niet meer betaald kan worden.

 

De gemeenten hebben sinds 1 januari van dit jaar de plicht om zorg te bieden aan burgers. Eerder deed het Rijk dat, maar die heeft dat dus overgedragen aan de gemeenten en tegelijkertijd het budget flink verlaagd. Reden voor de gemeenten om de eigen bijdrage die burgers voor geleverde zorg moeten betalen (flink) te verhogen.

Het Financieel Dagblad deed onderzoek naar de eigen bijdrage zorg. De verschillen per gemeente blijken groot te zijn. Er zijn 13 gemeenten die het minimum bedrag van €14,20 per uur hanteren, maar 107 gemeenten hanteren een tarief van € 50 of meer per uur.

Voor sommige zorgvragers is de eigen bijdrage zo hoog dat ze van de zorg via de gemeenten afzien en het zelf zien te rooien of een andere oplossing zoeken voor hun zorg.

De ouderenbonden ANBO en Unie KBO krijgen ook veel verontruste leden aan de telefoon. Naast de hoge eigen bijdrage is de slechte communicatie van de gemeenten een probleem. Pas als de eerste nota van de eigen bijdrage op de mat valt is pas duidelijk hoeveel ze moeten gaan betalen. De bonden pleitten dan ook voor heldere communicatie over de eigen bijdrage, zodat mensen achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Nico van Scheijndel

25 augustus 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.