Proud to be Senior

De uitgelekte begrotingsplannen zorgen ervoor dat de ouderen er gemiddeld niet op achteruit gaan, maar gemiddelden doen groepen vergeten, ook nu.

 

Het is mooi en goed dat in de uitgelekte begrotingsplannen niemand er meer op achteruit gaat. Maar de ouderenorganisatie ANBO wijst erop, dat het venijn in de staart zit. Door het nemen van gemiddelden vallen groepen buiten de boot. Een belangrijke groep is de groep ouderen die alleen AOW en een klein pensioentje heeft. Aan het verlagen van de belastingen hebben zij niets, want ze betalen door de verschillende heffingskortingen al geen belasting. Hebben ze vervolgens wel een spaarcentje, dan hebben ze ook aan de plannen van de vermogensbelasting niets. Ouderen met een klein inkomen hebben nu nog een extra vrijstelling in box 3. De extra vrijstelling vervalt in de oorspronkelijke plannen en ook in de uitgelekte plannen valt hij nog steeds weg. Door het wegvallen van die extra vrijstelling valt ook de huurtoeslag weg en wordt de eigen bijdrage zorg hoger.

De ANBO berekende dat een echtpaar met alleen AOW en een netto huur van € 650 nu nog € 325 huurtoeslag krijgt per maand. Valt de huurtoeslag weg doordat de extra vrijstelling vermogen weg valt, dan leveren ze 20 procent inkomen in.

Het is goed dat het kabinet de minnen heeft weggepoetst, maar ze mag van de ANBO de groepen die buiten de boot vallen niet vergeten door slechts over gemiddelden te spreken.

Nico van Scheijndel

31 augustus 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.