Proud to be Senior

De Unie KBO wil dat alle ouderen die te maken hebben gekregen met een lagere partnertoeslag-AOW door de afkoop van een klein pensioen worden gecompenseerd.

 

Toen in januari 2013 de AOW-leeftijd een maand op schoof kregen de jongste partners nog steeds op hun 65ste verjaardag een klein pensioen afgekocht. Dit afgekochte kleine pensioen was daarmee inkomen. Ontving de oudste partner toen voor de jongste een partnertoeslag-AOW, dan werd die partnertoeslag gekort met het afkoopbedrag, een flinke financiële tegenslag. Eerder dit jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat dit niet correct was en dat degene die bezwaar hadden gemaakt gecompenseerd moesten worden.

De Unie KBO wil nu dat alle gedupeerden, dus ook als er geen bezwaar is gemaakt, gecompenseerd worden. Het gaat om ongeveer 4500 AOW-gerechtigden die wel gekort zijn op hun toeslag, maar nu dus toch geen compensatie krijgen voor de korting

De SVB verdedigt haar handelen met juridische argumenten. Toen de korting werd toegepast, was dat juridisch juist. Door geen bezwaar te maken hebben de AOW-gerechtigden hun mogelijk recht laten lopen. Zou de SVB nu toch ook hen compenseren, dan kan dat later bij andere zaken een precedentwerking hebben. De AOW-gerechtigden die geen bezwaar hebben gemaakt vissen dus achter het net. De Unie KBO heeft de leden van  de Tweede Kamer een brief geschreven waarin zij pleit voor een compensatie voor alle gedupeerden. De Tweede Kamer bespreekt deze zaak op 10 juni.

De SVB is na de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep gestopt met korten van de partnertoeslag-AOW. Pensioenfondsen mogen vanaf dit jaar de afkoopsom uitkeren op het moment dat de ontvanger zelf ook AOW ontvangt.

Nico van Scheijndel

2 juni 2015

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.