Proud to be Senior

De AFM wil dat pensioenregelingen eenvoudiger worden. De nieuwe Wet Pensioencommunicatie moet daarbij helpen.

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat de pensioenregelingen eenvoudiger worden. Nu bevatten veel pensioenregelingen nog allerhande overgangsregelingen, die de gevolgen van nieuwe wetgeving moeten beperken voor bepaalde groepen. Al die regelingen maken pensioenregelingen moeilijk uit te voeren, duur en niet goed uit te leggen.

Meer eenvoud in de pensioenregelingen zou daarom goed zijn voor de kosten, de uitvoerbaarheid en de uitlegbaarheid aldus de AFM. De nieuwe Wet Pensioencommunicatie die de Eerste kamer gisteren besprak moet daarin helpen. Door de nieuwe wet kunnen pensioendeelnemers straks beter weten hoeveel pensioen zij kunnen verwachten en of dit pensioen voor hen voldoende is. Daarnaast moet pensioencommunicatie de deelnemer laten zien welke keuzemogelijkheden hij heeft.

Pensioenfondsen moeten nu op basis van de wet al informatie over hun pensioen delen met hun deelnemers. Ze doen dat onder meer door elk jaar een uniform pensioenoverzicht (UPO) toe te sturen. Het UPO wordt overzichtelijker: dat mag nog alleen de resultaten laten zien van het afgelopen jaar. Op de website pensioenregister.nl kunnen mensen een totaaloverzicht krijgen. Pensioenfondsen moeten daar een totaaloverzicht bieden van alle opgebouwde rechten, maar ook helder inzicht geven in de koopkrachteffecten en de risico’s. Daarvoor moeten ze drie scenario’s gebruiken: een optimistisch scenario, een verwacht scenario en een pessimistisch scenario. Ook moeten pensioenfondsen het te verwachten pensioen terugrekenen naar het prijspeil van nu, om inzichtelijk te maken wat het pensioen daadwerkelijk waard is.

De Tweede Kamer ging op 5 maart al met algemene stemmen akkoord met de nieuwe wet, wanneer de Eerste Kamer over de wet stemt is nog niet duidelijk.

Nico van Scheijndel

29 april 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.