Proud to be Senior

In een advies aan staatssecretaris Klijnsma doet de SER het advies om de pensioenpot persoonlijker te maken, maar wel binnen een collectieve omgeving.

 

Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) verandert de arbeidsmarkt, werknemers wisselen vaker van baan dan vroeger en er komen steeds meer zzp’ers. Bovendien bleek tijdens de financiële crisis dat pensioenfondsen de garanties die ze geven op het pensioen niet kunnen waarmaken. Redenen voor de SER om het huidige pensioenstelsel tegen het licht te houden.

Het adviesorgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en toegevoegde deskundigen hebben verschillende alternatieven bekeken, zoals een geheel vrijwillig pensioenfonds of juist een nationale pensioenregeling, maar die vielen af. De persoonlijke pensioenpot binnen een collectief gedragen risico bleef wel en adviseerde de SER aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Met een persoonlijke pensioenpot is het uit met de doorsnee pensioenpremie waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen. De SER gaat deze variant verder uitwerken.

Klijnsma komt nog voor de zomer met voorstellen over hoe het pensioenstelsel kan veranderen. Ze heeft de afgelopen maanden adviezen ingewonnen van belanghebbenden. Ze wil nu nog wachten op het oordeel van de SER en het Centraal Planbureau.

 

Nico van Scheijndel

26 januari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.