Proud to be Senior

De Nederlandse vrouwen scoren een onvoldoende als het om financiële zelfstandigheid gaat na pensionering. Meer dan de helft is voor het pensioenafhankelijk van de partner.

 

Verzekeraar Aegon heeft in vijftien landen onderzocht hoe vrouwen zich voorbereiden op hun pensioen. Aan de hand van het onderzoek is de Aegon Retirement Index opgesteld, een schaal van 1 tot 10. Op die schaal scoren de Nederlandse vrouwen een 5,3. Dat de Nederlandse vrouwen zo slecht scoren heeft volgens Aegon een aantal oorzaken. Zo werken de Nederlandse vrouwen twee keer zo vaak in deeltijd als mannen. Juist deeltijd maakt pensioenopbouw lastig, het inkomen is lager zodat van pensioenopbouw bijna geen sprake is en zelf sparen van een klein inkomen is lastig.

Toch zouden vrouwen beter zelf een goed pensioen moeten opbouwen, zodat wanneer het huwelijk strandt zij zelfstandig voort kunnen. Bovendien leven vrouwen gemiddeld vier of vijf jaar langer dan mannen. De praktijk is echter dat 48 procent van de vrouwen afhankelijk is van het pensioen van de partner.

Van de vijftien onderzochte landen scoren de Indiase vrouwen het hoogst, een 6,9. Ook in Brazilië scoren de vrouwen goed met een 6,5. De vrouwen in Japan komen niet verder dan een 4,4. De verschillen laten zich verklaren door de voorzieningen die de overheid voor gepensioneerden heeft. In India en Brazilië hebben vrouwen weinig van de overheid te verwachten en is zelf sparen de enige mogelijkheid, terwijl in westerse landen de overheid een staatspensioen garandeert, zoals bij ons de AOW. Opvallend is dat vrouwen wel een slecht pensioen opbouwen, maar de overgrote meerderheid (80 procent) is betrokken bij het beheer van de gezinsfinanciën. Het lijkt er op dat vrouwen daarmee meer met de korte termijn van de financiën bezig zijn, dan met de langere termijn.

 

Nico van Scheijndel

20 november 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.