Proud to be Senior

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wilde de grote vrijstelling voor ondernemingskapitaal verlagen. Ondernemend Nederland schreeuwde moord en brand en krijgt gelijk.

 

Gisteren was in het nieuws dat de huidige staatssecretaris van Financiën Wiebes de vrijstelling voor ondernemingskapitaal wil verlagen. Volgens de staatssecretaris is de hoge vrijstelling voor ondernemingskapitaal niet nodig. Volgens hem kan 70 procent van de ondernemingen de erfbelasting zonder verhoogde vrijstelling best betalen. De vrijstelling voor ondernemingskapitaal is nu € 1.045.611 en 83 procent over het meerdere. Die vrijstellingen kunnen volgens de staatsecretaris dus omlaag.

Op het voorstel van de staatssecretaris kwam een storm van protest. De familiebedrijven die voornamelijk het slachtoffer van de maatregel zullen zijn, worden in hun voortbestaan bedreigd als de erfbelasting hoger wordt. Al kijkt de staatssecretaris verlekkert naar het kapitaal dat in de familiebedrijven aanwezig is, dit kapitaal is volgens de ondernemers nodig voor de magere jaren. Naar aanleiding van de protesten heeft de staatssecretaris zijn voorstel al weer teruggetrokken.

De hele discussie rondom de vrijstelling voor ondernemingskapitaal begon allemaal met een particulier die over de nalatenschap van vader dezelfde vrijstelling voor de erfbelasting wilde hebben als ondernemers. De rechter van het Hof Breda gaf de man gelijk en het hek was van de dam. Er kwamen organisaties die particulieren wilden helpen de teveel betaalde erf- en schenkbelasting terug te halen. En de overheid ging in hoger beroep om bij het Hof Den Bosch gelijk te krijgen. De Hoge Raad die vervolgens om een mening werd gevraagd oordeelde dat de hogere vrijstelling voor ondernemingskapitaal niet onevenredig was. De continuïteit van de (familie)bedrijven zou door het betalen van erfbelasting in gevaar komen.

De particulieren die na de uitspraak van de Hoge Raad vervolgens een gezamenlijke rechtszaak bij het Europese Hof zijn begonnen kunnen die voortzetten. De uitslag wordt na de zet van de staatssecretaris extra spannend.

 

Nico van Scheijndel

1 mei 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.