Proud to be Senior

Steeds meer oudere werknemers

augustus 16th, 2013

Het aantal werknemers van 55 jaar en ouder stijgt de laatste jaren door prikkels van de overheid en het opleidingsniveau. We zitten alweer bijna op het niveau van eind jaren zestig.

 

Eind jaren zestig werkte 56 procent van de 55-plussers, dit percentage daalde in de jaren negentig naar 25 procent en stijgt de laatste jaren weer naar 53 procent nu. De cijfers blijken uit het UWV Kennisverslag 2013, maar zijn ook niet onverwacht. Door de maatregelen die de afgelopen kabinetten sinds 2006 hebben genomen om vervroegd uit te treden onaantrekkelijk of onmogelijk te maken stijgt het aantal oudere werknemers. Zo was de gemiddelde leeftijd waarop een werknemers stopte in 2007 nog 61 jaar en was die in 2012 al 63 jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de gemiddelde leeftijd waarop een werknemer stopt door zal stijgen naar 64,7 jaar. Een tweede reden die het UWV aanvoert voor het groter aantal oudere werknemers is het hogere opleidingsniveau. Hoger opgeleiden werken gemiddeld langer door.

Eerder dit jaar maakte het CBS al bekend dat de gemiddelde leeftijd op de werkvloer al jaren stijgt. Was de gemiddelde werknemer in 1990 nog 36,2 jaar, in 2012 was deze al gestegen naar 41,4 jaar. Door de vergrijzing is het te verwachten dat de gemiddelde leeftijd van de werknemer de komende jarenĀ  nog verder zal stijgen, net als het aantal 55-plussers dat aan het werk blijft tot aan het pensioen.

 

Nico van Scheijndel

16 augustus 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.