Proud to be Senior

Overheid discrimineert ouderen

augustus 15th, 2013

De overheid discrimineert bij de werving en selectie van personeel nog vaak ongeoorloofd op leeftijd. Het College voor de Rechten van de Mens behandelt relatief veel overheidsklachten.

 

De wet die discriminatie op grond van leeftijd bij arbeid verbiedt is al weer bijna tien jaar oud. Toch zijn er nog veel klachten over het juist op grond van leeftijd gemaakte onderscheid. Zo schrijft de gemeente Noord-Holland in een van haar personeelsadvertenties dat zij iemand zoeken met 1 tot 2 jaar ervaring of zoekt een detacheringsbedrijf een pas afgestudeerde. Beide advertenties sluiten mensen met meer werkervaring uit en dat mag niet. Zoals ook de supermarkt die personeel zoekt die een zakcentje willen bijverdienen sollicitanten van 25 jaar en ouder impliciet uitsluit.

Dergelijk onderscheid is op grond van de Wet Gelijke Behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid niet toegestaan, iedereen moet gelijke kansen krijgen. Bij de commissie waar je met klachten terecht kunt, het College voor de Rechten van de Mens zijn in 2012 634 klachten binnen gekomen, 135 daarvan gingen over leeftijd. In de eerste zeven maanden van dit jaar sprak het College 25 leeftijdsoordelen uit, vier daarvan gingen over de overheid. Vooral het ministerie van Defensie maakt zich vaak schuldig aan ongeoorloofde leeftijdsdiscriminatie. Drie van de vier oordelen gingen over het ministerie van Defensie.

Of de overheid nu veel of weinig discrimineert op leeftijd is op zich niet zo heel belangrijk. Het feit dat de overheid als wetgevende macht zichzelf niet aan haar eigen wetten houdt is wel erg. Juist van de overheid mag een voorbeeldfunctie verwacht worden.

 

Nico van Scheijndel

15 augustus 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.