Proud to be Senior

De sociale partners zijn er dan toch uitgekomen, gisterenavond presenteerden de vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en de betrokken bewindslieden gezamenlijk het sociaal akkoord. Hieronder de hoofdpunten.

 

–          De overbruggingsregeling voor vutters en vroegpensioeners die een AOW-gat oplopen door de latere eerste AOW wordt verruimd. Deze was er eerst alleen voor mensen met een inkomen tot 150 procent van het minimumloon, dat wordt 200 procent.

–          De WW blijft drie jaar, pas vanaf 2016 wordt die geleidelijk gekort en gaan werknemers zelf betalen voor het derde WW-jaar.

–          Het ontslagrecht gaat vanaf 2016 op de schop. Ontslaan wordt eenvoudiger. Bij economische redenen of arbeidsongeschiktheid beslist het UWV, bij een conflict de rechter.

–          Werknemers krijgen na twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding die ze kunnen inzetten om de kansen op nieuw werk te vergroten. Hoe langer het dienstverband heeft geduurd, hoe hoger de vergoeding. De vergoeding wordt gemaximeerd op € 75.000 of een jaarsalaris voor grootverdieners.

–          De fiscale regeling voor pensioenopbouw wordt met 0,4 procent verlaagd.

–          De positie van flexwerkers wordt verbetert, ze komen eerder in aanmerking voor een vast contract en schijnconstructies met buitenlandse contracten worden aangepakt.

–          Het quotum voor arbeidsgehandicapten dat werkgevers moeten aannemen wordt wel in een wet vastgelegd, maar pas uitgevoerd als de werkgevers niet jaarlijks vrijwillig 10.000 mensen met een arbeidshandicap aannemen. Om dit te stimuleren komen er 35 werkpleinen die mensen met een Wajong-uitkering of die nu op een Sociale Werkplaats werken aan een baan te helpen.

–          De bezuinigingen die het kabinet voor 2014 gaan voorlopig van tafel om rust te creëren. In augustus bekijkt het kabinet of en hoe bezuinigen nodig zijn. Door deze maatregel is de nullijn voor de zorg en het onderwijs van tafel.

 

Met de verschillende maatregelen brengen de sociale partners rust op de arbeidsmarkt en kan het kabinet door het haar voorgenomen beleid. Min of meer tegelijkertijd met het presenteren van het sociaal akkoord benadrukte minister Dijsselbloem van Financiën dat de begrotingstekort van 3 procent maximaal van belang blijft. Of er in augustus toch weer bezuinigen worden aangekondigd moeten we afwachten, maar we kunnen er wel bijna vanuit gaan, tenzij de economie ineens enorm aantrekt.

 

Nico van Scheijndel

12 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.