Proud to be Senior

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met de betrokken bewindslieden over het koopkrachtverlies bij ouderen. Minister Asscher heeft in een brief laten weten dat het koopkrachtverlies van ouderen niet door de kabinetsmaatregelen komt.

 

Uit verschillende onderzoeken naar de koopkracht van verschillende soorten huishoudens daalt de koopkracht van ouderen steeds het meeste. Uit het meldpunt koopkracht van 50Plus blijkt dat veel ouderen er fors op achteruit zijn gegaan. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met de betrokken bewindslieden over het koopkrachtverlies bij ouderen.

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer namens het kabinet laten weten dat het verlies aan koopkracht bij ouderen niet wezenlijk anders is dan bij andere groepen. Er zijn wel verschillen binnen de groep ouderen zelf. Vooral mensen met een aanvullend pensioen gaan er in de periode 2011 – 2017 meer op achteruit dan andere groepen. Die achteruitgang komt volgens Asscher voor het overgrote deel niet door de kabinetsmaatregelen, maar door de slechte positie waar de verschillende pensioenfondsen zich in bevinden.

Ondertussen heeft de Tweede Kamer ook een debat aangevraagd met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn. Hij mag gaan uitleggen waarom de eigen bijdrage AWBZ en WMO zo sterk gestegen is. Volgens Van Rijn heeft de Tweede Kamer in 2012 het wetsvoorstel van de hogere eigen bijdrage unaniem gesteund. Wel wil hij van de Kamer weten welke effecten zij bij de mensen met een verhoogde eigen bijdrage problematisch vindt. Van Rijn zelf heeft al laten weten dat hij “de effecten bij sommige mensen problematisch vindt”.

De oproep van de ouderenorganisatie ANBO om de CAK-beschikking eigen bijdrage op fouten te controleren heeft geleid tot de constatering bij het CAK dat er 4000 foutieve beschikkingen zijn opgelegd. Gecorrigeerde beschikkingen zijn ondertussen verzonden.

 

Nico van Scheijndel

30 januari 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.