Proud to be Senior

Gisteren presenteerde de twee formerende partijen een deelakkoord voor aanpassing van de begroting 2013. Opvallende onderdelen in het akkoord zijn het sneller verhogen van de AOW, het schrappen van het vitaliteitspakket en de overbruggingsregeling voor hen die al met de vut zijn.

 

Vandaag zijn er de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer, de begroting die behandeld wordt is die van het Lenteakkoord. Van die begroting maken de forenzentaks en de langstudeerboete deel uit. Tot gisteren, want de twee partijen die samen een nieuwe regering proberen te vormen, de VVD en de PvdA presenteerde een deelakkoord dat de begroting van 2013 voor twee miljard op z’n kop zet.

In het deelakkoord wordt de forenzentaks geschrapt, net als de langstudeerboete. Ook het liggeld in ziekenhuizen komt te vervallen en de eigen bijdragen in de geestelijke gezondheidszorg. Maar ook nu is het niet enkel feest. Om het gat dat door het schrappen van de verschillende voorstellen te kunnen dichten gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog. Vanaf 2018 wordt de eerste AOW pas ontvangen wanneer je 66 jaar bent, was 2019 en in 2021 ligt de AOW-leeftijd al op; 67, was 2023. Ook de belasting op verzekeringen gaat omhoog, wat een gemiddeld gezin volgens het Verbond van Verzekeraars € 100 per jaar gaat kosten. Verder wordt fiscaal gunstig sparen voor pensioen afgeschaft en gaat er een streep door de 155 miljoen die in het Lenteakkoord was gereserveerd voor duurzaamheidsdoeleinden. Lichtpuntjes zijn dat er een doorwerkbonus komt voor werknemers van 61 tot 65 jaar. Werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar kunnen dan anderhalf jaar eerder met pensioen zonder dat ze er in inkomsten op achteruitgaan. Ook komt er een overbruggingsregeling die voorkomt dat mensen die al met de vut zijn enkele maanden zonder inkomen komen te zitten.

Het lijkt bijna zeker dat de Kamer het deelakkoord van de VVD en PvdA aanneemt, ze hebben er immers een meerderheid van stemmen.

 

Nico van Scheijndel

2 oktober 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.