Proud to be Senior

De kansen van vergrijzing.

augustus 9th, 2012

Vergrijzing is geen probleem, welnee, het is een kans. Een kans om beter en gezonder oud te worden. De kans om de maatschappij zo te veranderen dat we niet alleen de negatieve aspecten van vergrijzing het hoofd bieden, maar dat  iedereen er op vooruit gaat.

 

Onderzoekbureau TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) trekken in een studie de conclusie dat de toename van het aantal ouderen in Nederland geen bedreiging voor de welvaart hoeft te zijn. Geen bedreiging, maar juist een enorme kans om onze maatschappij zo aan te passen dat een ieder er prettig leeft en ouder wordt. Nu is er slechts oog voor de onbetaalbaarheid van de AOW, het tekort aan handen aan het bed en in de klas. Met evenveel gemak zien de onderzoekers de kansen.

Die kansen liggen niet zomaar voor het oprapen, er moet wel wat gebeuren. De onderzoekers hebben die aanpassingen in vier groepen verdeeld: werk, wonen, zorg en voorzieningen.

Wat het werken betreft zien ze vooral de noodzaak om een werkzaam leven lang te investeren in werknemers, in te zetten op groei van de productiviteit en een groeiende participatie in betaalde en onbetaalde arbeid.

In de zorg moet er meer oog zijn voor preventie en bestrijden van ongezond gedrag. Het voorkomen en terugdringen van ziekte helpt de kwaliteit van leven te verbeteren en drukt de kosten van de gezondheidszorg. Daarnaast moet er meer aandacht naar innovaties in de zorg en woon-zorg-diensten die de zelfredzaamheid van ouderen zo lang mogelijk optimaal houden. Dat laatste is vergt  samenwerking  tussen ondernemers, instellingen, woning corporaties en overheden.

De onderzoekers stellen dat het beleid voor de toekomst een versterking van de weerbaarheid van individuen en samenleving moet zijn. Of ze daarmee ook bedoelen dat mensen meer hun eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en de samenleving moeten nemen en die niet bij de overheid moeten leggen vermelden ze niet, maar lijkt me onontkoombaar en verstandig.

 

Nico van Scheijndel

 

9 augustus 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.