Proud to be Senior

Minister Kamp van Sociale Zaken lijkt voornemens de rekenrente voor pensioenen aan te passen zodat de dekkingsgraad een flinke sprong kan maken en het korten van pensioenen van de baan is.

 

Gisteren werd bekend dat minister Kamp van Sociale Zaken wil sleutelen aan de rekenrente van pensioenen. Die rekenrente bepaald mede de dekkingsgraad van pensioenfondsen die minimaal 105 procent moet zijn. Volgens pensioenfonds Zorg en Welzijn zou de kunstmatige renteaanpassing de dekkingsgraad met 10 procent doen stijgen. Hoogleraar Lans Bovenberg verwacht zelfs een nog grotere stijging. Eerder deze week (nieuws 3 juli) werd bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen gedaald was naar 93 procent, dat zou met de renteaanpassing wel weer heel dicht bij de minimale 105 procent komen te liggen. Voor veel pensioenfondsen zou dat een voldoende herstel betekenen om niet te hoeven korten op de pensioenen. Of dat ook betekent dat de pensioenen van de jongere deelnemers van de pensioenfondsen die nog niet met pensioen zijn ook gegarandeerd zijn, is nog maar de vraag.

Het besluit van de minister staat gepland voor september, de oorspronkelijke invoeringsdatum zou 2014 zijn, maar de verwachting is dat dit een jaar eerder zal zijn.

Nico van Scheijndel

5 juli 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.