Proud to be Senior

Minister Kamp van Sociale Zaken presenteert vandaag een wetsvoorstel waarin hij pensioenfondsen een deskundiger bestuur geeft. Deskundiger dan de huidige vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.

Afgelopen juli kondigede minister Kamp van Sociale Zaken al maatregelen aan die de besturen van pensioenfondsen deskundiger moeten maken. Na een internetconsultatie onder specialisten en belanghebbenden is er een wetsvoorstel uitgerold. Dit wetsvoorstel voorziet in een versterking van de besturen van pensioenfondsen met een vertegenwoordiger van de gepensioneerden zowel in de sector- als in de bedrijfsfondsen. Maar pensioenfondsen kunnen er ook voor kiezen om aan het bestuur deskundigen toe te voegen, of zelfs het bestuur volledig uit deskundigen te laten bestaan. Een dergelijk bestuur wordt dan weer gecontroleerd door wat in het wetsvoorstel het belanghebbendenorgaan heet. Dit orgaan bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en gepensioneerden.
De wijziging van de pensioenfondsbesturen is ingegeven door de steeds complexere omgeving waarin besturen hun werk moeten doen. Maar een dergelijke complexe omgeving vraagt niet alleen om een meer deskundig bestuur, ook vraagt het om meer betrokkenheid van zowel de premiebetalers, werkgevers en werknemers, als gepensioneerden. Een wetsvoorstel is nog geen wet, het wetsvoorstel van minister Kamp past echter prima in de veranderende wereld van de pensioenfondsen die hun belanghebbenden wel wat uit te leggen hebben. Meer deskundigheid en controle van De Nederlandse Bank kunnen mogelijk nieuwe pensioendebacles en casinopensioen voorkomen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.