Proud to be Senior

Sinds eind maart dit jaar is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen met 11 procent gedaald waardoor nu 207 pensioenfondsen in de problemen zijn gekomen.

Het gaat niet goed op de beurs, aandelenkoersen dalen wereldwijd onder druk van de financiƫle crisis en angst voor meer ellende. De AEX is stond eind augustus 19,9 procent lager dan eind maart dit jaar. Tegelijk daalde de lange rente van 4 naar 3,35 procent. Beide ontwikkelingen hebben ernstige gevolgen voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Leek het er begin dit jaar nog de goede kant op te gaan, na augustus kwamen de bijna vergeten dekkingsgraadzorgen weer terug.
In maart bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen nog 112 procent, ruim boven het minimum van 105 procent. Eind augustus waren de dekkingsgraden van 207 pensioenfondsen echter onder dat minimum gedaald, met een gemiddelde dekkingsgraad voor alle Nederlandse pensioenfondsen van 101 procent. Door die ontwikkeling hebben nu 4,7 pensioendeelnemers en 1,2 miljoen pensioengerechtigden een probleem. De pensioenen zullen dit jaar weer niet stijgen met de kosten van het duurdere boodschappen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.