Proud to be Senior

Duits onderzoek laat zien dat oudere werknemers uiteindelijk productiever zijn dan jongere werknemers. Ze zijn misschien minder vlot, maar kunnen wel beter omgaan met fouten en problemen.

Voor de lezer van dit nieuwsbericht zal het waarschijnlijk niet echt nieuws zijn: oudere werknemers zijn productiever dan jongere. Het verschil zit niet in het harder kunnen werken of sterker zijn van de jongeren, meer in het beter kunnen omgaan met fouten, kennis van zaken hebben en mentaliteit. De Universiteit van Mannheim deed onderzoek naar de werkprestaties van oudere en jongere werknemers in de fabriek van Mercedes. Volgens de onderzoekers mag uit hun onderzoek worden geconcludeerd dat het idee dat oudere werknemers een lagere productiviteit hebben achterhaald is. Het mag zeker geen argument zijn om ze eerder te ontslaan dan jongeren.
Ook in Nederland wordt dezelfde conclusie getrokken als in het Duitse onderzoek. Volgens bedrijfsleider Elbert Baas van het Hilversumse bedrijf Buhl zit het verschil in meer verantwoordelijkheidsgevoel en mentaliteit van de oudere werknemers. “Jongeren kunnen harder werken, maar maken meer fouten waardoor het resultaat toch minder is.”
Het is echter niet alleen maar positief, oudere werknemers hebben nogal eens de neiging om de kennis die ze hebben niet af te staan, misschien als een soort van bescherming voor het bestaan in het bedrijf. Beter zouden ze het kunnen delen met hun jongere collega’s. Dat is goed voor de samenwerking en voorkomt dat er met het pensioen van de ouderen gaten in de kennis vallen bij de jongeren. Bovendien kun je nog altijd beter vanuit kracht werken (ik heb kennis en kunde) dan uit zwakte (ik hou geheim wat ik weet).

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.