Proud to be Senior

Meer kwetsbare ouderen

februari 4th, 2011

Het aantal kwetsbare ouderen neemt volgens het Sociaal Cultureel Planbureau de komende twintig jaar flink toe. We kunnen problemen voorkomen als we goed op onze ouderen letten.

Kwetsbare ouderen zijn ouderen die twee tot drie maal meer kans hebben om binnen drie jaar te overlijden. Of vier tot vijf maal zoveel kans hebben om in een zorginstelling te worden opgenomen. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) neemt de groep kwetsbare ouderen de komende twintig jaar flink toe. Van de zevenhonderdduizend nu tot een miljoen. Dat is minder dan verwacht mag worden op grond van de stijging van het aantal ouderen. De meeste kwetsbare ouderen zijn vrouw, hoogbejaard, alleenstaand of afkomstig uit een lagere sociaaleconomische klasse. Dat de stijging van het aantal kwetsbare ouderen lager is dan op zich verwacht mag worden (1,1 miljoen) komt doordat het opleidingsniveau stijgt met de nieuwe ouderen. Dit hogere opleidingsniveau beschermt volgens het SCP tegen kwetsbaarheid.
Om de kwetsbaarheid van de ouderen te bestrijden moeten artsen en hulpverleners de aan hun zorg toevertrouwde ouderen goed in de gaten houden. Daarmee kunnen ze lichamelijke, psychische en sociale problemen voorkomen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.