Proud to be Senior

De fiscus maakt ongeoorloofd onderscheid tussen privé- en ondernemingsvermogen bij het opleggen van erf- of schenkbelasting.  Een recente uitspraak van de Rechtbank Breda kan de staat wel eens een miljard euro gaan kosten, geld dat de particulier in zijn zak houdt.

 

Uit een recente uitspraak van de Rechtbank Breda blijkt dat de fiscus discrimineert tussen bedrijven en particulieren. Is het voor ondernemers mogelijk zelfs zonder enige schenk- of erfbelasting te betalen vermogen over te hevelen naar de volgende generatie, bij particulieren gaat al snel de kassa bij de fiscus rinkelen. De Rechtbank in Breda heeft in een proefproces bepaald dat er sprake is van ongeoorloofde discriminatie tussen privé- en ondernemingsvermogen en de particulier gelijk gegeven. De rechtbank heeft daarmee een flinke besparing voor de particulier gerealiseerd, maar een flinke tegenslag voor de fiscus die mogelijk een miljard euro per jaar gaat mislopen.

Voor ondernemers die hun bedrijf willen overdragen of van wie een bedrijf geërfd wordt kunnen dit door middel van allerlei faciliteiten vrijwel zonder enige erf- of schenkbelasting doen. Volgens de Rechtbank Breda heeft de wetgever niet duidelijk kunnen maken waarom dit onderscheid tussen ondernemings- en privébermogen noodzakelijk is. Met die uitspraak gunde de rechtbank de particulier dezelfde faciliteiten aan de particulier als was hij een onderneming. Houdt de uitspraak van Rechtbank Breda ook bij de Hoge Raad stand, dan heeft dat flinke gevolgen voor de erf- en schenkbelasting voor particulieren.

Het proefproces is door Coen Mijnsbergen van CollectiefBezwaar en belasting adviseur Coen Mijnsbergen ondersteunt. Mijnsbergen roept particulieren via zijn site CollectiefBezwaar.nl op om bezwaar te maken tegen hun aanslag erf- of schenkbelasting. Gaat het Openbaar Ministerie in beroep bij de Hoge Raad, en dat lijkt haast wel zeker, dan houdt de inspecteur de aanslag aan tot dat er een uitspraak is.

Met alleen de uitspraak van de rechter zijn we er echter nog niet, er zijn vragen die nog om een oplossing vragen. Zo mag een ondernemer die met faciliteiten vermogen heeft ontvangen dit vijf jaar niet verkopen om niet achteraf nog een aanslag te krijgen. Wanneer die vijf jaar regel ook voor particulieren gaat gelden die een woning erven kan dat lastig zijn. Ook is de reikwijdte van de uitspraak nog niet helder. In het proefproces had de particulier voornamelijk onroerend goed te erven. Niet duidelijk is of de uitspraak ook voor een erfenis zal opgaan die voornamelijk uit spaartegoeden of effecten bestaat.

Nico van Scheijndel

1 augustus 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.