Proud to be Senior

De vergoedingen of diensten die een mantelzorger via zijn zorgverzekering kan krijgen is bij de meeste mantelzorgers onbekend.

Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers heeft onderzocht of de vergoedingen en diensten die mantelzorgers van hun (aanvullende) zorgverzekering kunnen krijgen wel bekend zijn. Dat blijkt vaak niet het geval. Mantelzorgers zijn niet bekend met de mogelijkheden of laten zich afschrikken door beperkende voorwaarden of een gebrek aan passend aanbod.
Vervangende mantelzorg via vrijwilligersorganisatie Handen in Huis en het vergoeden van een mantelzorgmakelaar zijn de meest gebruikte vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Van beide diensten geeft een op de drie mantelzorgers aan dat die binnen het verzekerde pakket van hun zorgverzekeraar vallen, maar het gebruik ligt lager. Eén op de negen aanvullend verzekerde mantelzorgers maakt daadwerkelijk gebruik van een mantelzorgmakelaar. Voor de overige diensten ligt dat percentage nog lager. Andere diensten die de zorgverzekeraars aanbieden, zoals een informatieve website of een telefonische hulplijn gebruiken mantelzorgers nog minder.
Van de respondenten van het onderzoek geeft een op de vier aan niet te weten of ze bij de gemeente (via de Wmo) of bij de zorgverzekeraar moeten zijn voor ondersteuning. Mezzo adviseert hen een steunpunt mantelzorg of de mantelzorgmakelaar in te schakelen voor hulp.
Twaalf procent van de ondervraagden (401 in totaal) zegt bij de keuze voor de aanvullende zorgverzekering rekening te houden met de vergoedingen die de zorgverzekeraar biedt. Maar zij die er voor kiezen maken er vervolgens weinig gebruik van.
De meeste zorgverzekeraars hebben hun aanvullende verzekering voor mantelzorgers niet veranderd. Maar zorgverzekeraar DSW, In Twente Zorgverzekeraar en Stad Holland hebben vervangende mantelzorg laten vervallen met als reden dat dit onder verantwoordelijkheid van gemeenten valt.

Nico van Scheijndel

15 december 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.