Proud to be Senior

De levensverwachting van iemand die 65 jaar wordt is ten opzichte van 1950 met ruim 5 jaar toegenomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vanmorgen de nieuwe levensverwachting bekend voor personen die in 2023 65 jaar worden. Die nieuwe levensverwachting is iets lager dan in 2016. Volgens het CBS heeft iemand die in 2023 65 jaar wordt een levensverwachting van gemiddeld 20,5 jaar, in 2016 verwachtte het CBS nog 20,7 jaar. De fluctuatie in verwachting is volgens het CBS normaal. Dat deze nu iets lager is komt omdat in de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 meer mensen stierven dan in de oudere prognose werd verwacht.
Toch is de lijn naar langer leven positief. Had iemand in 1950 als hij 65 jaar werd nog een levensverwachting van gemiddeld 14 jaar, nu is dat dus ruim vijf jaar meer. De verschillen worden nog veel groter als je de kans neemt dat iemand 90 jaar wordt. Volgens het CBS was die kans in 1950 9 procent voor iemand die toen 65 jaar werd. Nu heeft die 65-jarige een kans van 31 procent dat hij de 90 haalt.
Enig nadeel van die toegenomen levensverwachting is, dat die ook bepaalt wanneer we de eerste AOW gaan ontvangen. Door de hogere levensverwachting komt dat moment steeds verder weg te liggen.

Nico van Scheijndel

3 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.