Proud to be Senior

Volgens De Nederlandse Bank voldoet 29 procent van de Nederlandse pensioenfondsen nog niet aan de minimale dekkingsgraad. Maar het gaat wel om veel deelnemers.

De beleidsdekkingsgraad vertoont al sinds december 2016 een stijgende lijn. Ook de actuele dekkingsgraad heeft een stijgende tendens. Met de eerste bepalen de pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen en moet minimaal 104,2 procent zijn. De beleidsdekkingsgraad steeg in het derde kwartaal met gemiddeld 2,6 procent naar 104,5 procent. Deze cijfers maakte De Nederlandse Bank gisteren bekend.
De actuele dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen de waarde van pensioenbelegging enerzijds en de pensioenverplichtingen anderzijds. De actuele dekkingsgraad steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 2,2 procent naar 108,3 procent.
In het derde kwartaal nam de waarde van de pensioenverplichtingen met 4 miljard euro af naar 1.204 miljard euro en namen juist de bezittingen toe met 18 miljard naar 1304 miljard euro. Vooral de ontwikkelingen op de aandelenmarkten hebben bijgedragen aan de vermogensontwikkeling terwijl de stijgende rente een positief effect heeft op de verplichtingen.
Over het algemeen dus goede cijfers. Toch voldeden aan het einde van het derde kwartaal nog steeds 63 pensioenfondsen, of 29 procent van alle pensioenfondsen, nog niet aan het minimum. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar bij die 29 procent van de Nederlandse pensioenfondsen zijn 3,7 actieve- en 2,1 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten. Dat is zo’n 68% respectievelijk 65% van alle actieve en pensioengerechtigde deelnemers.
Het gevaar van korten op de pensioenen neemt door de positieve ontwikkelingen verder af. Vooral bij de grote pensioenfondsen wordt het op 31 december spannend, want dan beslist De Nederlandse Bank of de pensioenfondsen moeten korten of niet.

Nico van Scheijndel

1 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.