Proud to be Senior

Het aantal ouderen dat zich voor letsel na alcoholgebruik moet laten behandelen is in tien jaar tijd verdubbeld, het aantal ouderen met alcoholvergiftiging verdriedubbelde zelfs.

Alcohol en 55-plussers, het is steeds vaker een probleem. VeiligheidNL publiceert vandaag een rapport waaruit dit blijkt. Het expertisecentrum op het gebied van ongevallen meldt in dit rapport dat vorig jaar 650 ouderen werden opgenomen met alcoholvergiftiging, drie maal zoveel als tien jaar geleden. Het aantal ouderen dat zich voor letsel na alcoholconsumptie in het ziekenhuis moet laten behandelen verdubbelde in tien jaar tijd naar 5.000. Eerder dit jaar, in de zomer, concludeerde het Trimbos Instituut na onderzoek al dat matig en overmatig alcoholgebruik onder 55- tot 70-jarigen vaker voorkomt dan bij volwassenen die jonger zijn.
De campagnes die ons bewust moeten maken van de gevaren van alcoholgebruik zijn nu nog voornamelijk gericht op jongeren en hun ouders zeggen deskundigen. Bewustwording van ouderen van de gevaren van alcoholgebruik is de laatste jaren versloft. Toch is dat belangrijk, want 55-plussers realiseren zich onvoldoende dat ze minder goed tegen alcohol kunnen naar mate ze ouder worden en dat daarmee de kans op ongevallen toeneemt.
Bovendien wordt in huisartspraktijken en ziekenhuizen onvoldoende gemonitord op de alcoholconsumptie van ouderen, volgens de deskundigen. Artsen en verpleegkundigen hebben moeite om het drinkgedrag van patiënten ter sprake te brengen.
Staatsecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten in gesprek te willen met de ouderenbonden en dat hij wil onderzoeken “Wat we kunnen doen om deze trend te keren, zonder daarmee belerend te willen zijn”.

Nico van Scheijndel

30 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior
  • Vanmorgen de schone was voor een vriend afgegeven in de hal van het carehotel waar hij gisteren ter revalidatie is&helli ... ; 30-05-20
  • @EllenVerkoelen Gefeliciteerd met je kleinzoon. Als hij maar half de energie heeft die jij hebt, krijgt Gemma de Handen ... ; 23-05-20
  • Een artikel van mij op de site van plusonline. De input is afkomstig van een beller van de Plustelefoon, een dienst&hell ... ; 23-05-20
  • RT @EllenVerkoelen: 14 mei 1940 staat gegrift in het geheugen van Rotterdam en haar inwoners. Een tapijt van 1308 bommen ... ; 14-05-20
  • @tonlammertink De bril van het Hoofd Bestuur moet wel erg roze zijn willen ze daar een overwinning uit lezen. ; 07-05-20

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.