Proud to be Senior

Aanpassing hypotheek is kostbaar

augustus 22nd, 2017

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat banken nog steeds hoge kosten in rekening brengen. De Consumentenbond gebruikt zelfs de term melkkoe.

Wanneer iemand tussentijds wijzigingen wil aanbrengen in zijn hypotheek bijvoorbeeld om gebruik te maken van een lagere rente, verlengen van de looptijd of echtscheiding, krijgt hij vaak een gepeperde rekening. De Consumentenbond onderzocht opnieuw de kosten die banken hun klanten voor dergelijke aanpassingen in rekening brengen. Net als vorig jaar heeft de bond stevige kritiek op de banken en gebruikt zelfs de term melkkoe.
Uit het vandaag gepubliceerde rapport blijkt dat er ook grote verschillen tussen banken zijn. Zo vraagt de ABN Amro van zijn klanten bij aanpassing bij echtscheiding € 1050 en de ING voor hetzelfde werk € 2100. Voor het omzetten van de hypotheekvorm vraagt Triodos bank € 150 en Nationale Nederlanden € 1495.
De banken herkennen zich niet in de kritiek van de Consumentenbond en vinden dat hun rekening aansluit bij de werkelijke kosten. Dat de banken kosten in rekening brengen komt omdat ze niet alleen een verandering aanbrengen, maar de klant ook adviseren. Lloydbank die er gunstig uitspringt omdat ze aanpassingen gratis of tegen geringe kosten uitvoert, geeft geen advies, maar voert alleen de wens van de klant uit. De bank geeft aan wel altijd te onderzoeken of een aanpassing zonder advies verantwoord is.
De Vereniging Eigen Huis denkt dat veel consumenten niet in staat zijn om zelf de gevolgen van wijzigingen aanbrengen in de hypotheek kunnen overzien en dringt aan op juist wel advies van de bank.

Nico van Scheijndel

22 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.