Proud to be Senior

De dekkingsgraad van de vijf grote pensioenfondsen in Nederland herstelt zich langzaam, met vooral dank aan de gestegen rente.

Het gaat weer wat beter met de pensioenfondsen in Nederland. Zo steeg de actuele dekkingsgraad van het ABP met 1,5 procent naar 101,3 procent en de beleidsdekkingsgraad van 94 procent eind maart, naar 96,3 procent eind juni. Dat is nog ver van het minimum van ongeveer 4 procent, maar al een hele verbetering. De beleidsdekkingsgraad van het ABP was een jaar geleden nog 90,6 procent. Er is dus sprake van een gestage toename van de beleidsdekkingsgraad. Daarnaast profiteren de pensioenfondsen van de waardestijging van hun aandelen en onroerend goed.
Dat de beleidsdekkingsgraad stijgt komt omdat de rente al een tijd een beetje stijgt. Omdat de beleidsdekkingsgraad het gemiddelde van rente is van de laatste twaalf maanden, is de rente waarmee de beleidsdekkingsgraad wordt berekend ook hoger en dus het gemiddelde.
ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool is echter voorzichtig. Zij verwacht dat het ABP de pensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks zal indexeren. Ook blijft korten op de pensioenen volgens haar een optie. Het ABP moet korten op de pensioenen als de actuele dekkingsgraad onder de 88 procent daalt of als de beleidsdekkingsgraad tot 2020 onder het minimum van 104,2 procent blijft zitten.
Ook de dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) steeg in het tweede kwartaal van 97,2 procent naar 98,2 procent. De beleidsdekkingsgraad ging met 1,9 procentpunt omhoog naar 94,2 procent. Een jaar geleden was de beleidsdekkingsgraad van dit pensioenfonds nog maar 89 procent.

Nico van Scheijndel

20 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.