Proud to be Senior

De Nederlandse Bank maakte gisteren bekend dat nog 37 procent van de Nederlandse pensioenfondsen een te lage dekkingsgraad heeft, maar het gaat de goed kant op.

Aan het einde van het tweede kwartaal had volgens De Nederlandse Bank nog steeds 37 procent van de pensioenfondsen een te lage dekkingsgraad. Toch gaat het goede kant op: de dekkingsgraad was precies een jaar geleden nog 96,6 procent, eind juni dit jaar 106,5 procent. Voor het mogen indexeren van de pensioenen is echter de beleidsdekkingsgraad nodig, deze is in het tweede kwartaal ook gestegen. Met een toename van 2,1 procent in het tweede kwartaal is deze nu 101,9 procent. Dat is gemiddeld nog steeds minder dan het minimum van 104,2 procent. Omdat de beleidsdekkingsgraad het resultaat is van de gemiddelde dekkingsgraad van de voorgaande twaalf maanden én omdat de dekkingsgraad al een tijdje toeneemt door de hogere rekenrente, ziet het er voor de beleidsdekkingsgraad en dus voor de pensioenfondsen gunstig uit.
De totale waarde van de pensioenverplichtingen daalde in het tweede kwartaal met €21,2 miljard naar €1.208,1 miljard. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een stijging van de rentetermijnstructuur waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend. De waarde van de beschikbare middelen nam in het tweede kwartaal met €4,1 miljard af naar €1.286,1 miljard.

Nico van Scheijndel

28 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.