Proud to be Senior

De Nederlandse Bank roept pensioenfondsen op om eerlijker te zijn over hun pensioenen. De kans bestaat namelijk dat pensioenfondsen toch moeten gaan korten.

Als een pensioenfonds vijf jaar of langer een dekkingsgraad heeft van minder dan 104 procent, dan moet het pensioenfonds verplicht gaan korten op de pensioenen. Volgens De Nederlandse Bank (DNB) zijn pensioenfonds daar niet duidelijk genoeg over naar hun deelnemers en gepensioneerden. Bij 56 pensioenfondsen -blijkt uit onderzoek van DNB – is de dekkingsgraad zo laag, dat ze mogelijk vanaf 2020 moeten gaan korten op de pensioenen. Bij die fondsen ligt de dekkingsgraad sinds 2015 of 2016 onder het wettelijk minimum. Vanaf 2020 moeten daarom mogelijk twee miljoen pensioenen, van pensioenopbouwers en gepensioneerden, bij elf fondsen worden gekort. Vanaf 2021 kunnen daar nog eens acht miljoen pensioenen bij 45 fondsen bijkomen. Enig lichtpuntje is dat als een pensioenfonds even boven de drempel van 104 procent komt, de periode van vijf weer opnieuw gaat lopen.
DNB maakt zich vooral zorgen omdat de pensioenfondsen vooral herstel verwachten van betere beleggingsresultaten. Juist dat is onzeker omdat, in eerdere herstelplannen daar ook de oplossing gezocht werd, maar uiteindelijk niet gevonden. Pensioenfondsen moeten daarover eerlijker zijn tegenover hun deelnemers en gepensioneerden meent DNB. Volgens DNB-medewerker Frank Elderson kunnen pensioenfondsen mensen maar beter duidelijk maken dat er een kans op korten bestaat, terwijl ze nog bezig zijn met herstel. “Op mogelijk slecht nieuws kun je mensen maar beter voorbereiden.”

Nico van Scheijndel

19 mei 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.