Proud to be Senior

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is opnieuw gestegen, vooral onder ouderen nam het aantal dodelijke verkeerslachtoffers toe.

In 2016 waren er 629 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren, onder hen 303 60-plussers. Ten opzichte van 2015 nam het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met acht toe. De groei lijkt vooral door de ouderen te komen. In 2014 stierven er nog 255 60-plussers in het verkeer.
De stijging van het aantal dodelijke verkeerslachtoffers onder 60-plussers komt vooral voor rekening van de 80-plussers. Vorig jaar overleden er 135 in het verkeer, 16 meer dan in 2015. De meeste doden vallen niet in auto-ongelukken, maar juist lopend of op de (elektrische) fiets.
Volgens het Wetenschappelijk Verkeersinstituut is het aantal verkeerslachtoffers onder ouderen eenvoudig te verklaren. Het reactievermogen wordt op hoge leeftijd nu eenmaal rap minder, ogen evenzeer. Het wordt moeilijker om de nek te draaien en over de schouder te kijken. Bovendien, ouderen zijn brozer dan jongeren, overkomt ze een ongeval dan is de kans op ernstig letsel ook groter.
Ouderenorganisatie ANBO heeft wel wat tips om de verkeersveiligheid onder ouderen te vergroten. Zelf kunnen de ouderen hun veiligheid vergroten door niet langer dan twee uur achtereen auto te rijden, een automaat te kopen, een dodehoekspiegel op hun auto te plaatsen, een goede zonnebril te dragen in de auto en op hun medicatie te letten.
Ook gemeenten kunnen het nodige doen om gevaarlijke verkeerssituaties aan te pakken: geen paaltjes meer op fietspaden en gevaarlijke kruisingen vervangen door rotondes. Dat laatste is belangrijk omdat op hogere leeftijd linksaf slaan moeilijker wordt.
Veilig Verkeer Nederland denkt dat de toename van het aantal verkeerslachtoffers komt door te hard rijden, rijden onder invloed en het gebruik van smartphones in de auto.

Nico van Scheijndel

2 mei 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.