Proud to be Senior

Banken zijn nog steeds niet duidelijk over hoe zij hun boeterente bij vervroegde aflossing berekenen. Vijf banken hebben zelfs alles fout gedaan.

Ondanks dat de Autoriteit Financiële Markten eind maart richtlijnen heeft afgeven over hoe boeterente berekend moet worden, gaan banken nog steeds in de fout. Dat is de conclusie van vervolgonderzoek van de Consumentenbond en ikbenfrits.nl. De kosten die banken in rekening brengen zijn nog steeds te hoog en bovendien zijn de overzichten van de aflossingen volkomen onduidelijk volgens de Consumentenbond.
Door de vervroegde aflossing missen banken rente-inkomsten en die mogen zij de klant in rekening brengen. Maar banken brachten vaak meer dan dat in rekening, ook gederfde winst bijvoorbeeld en dat mag niet. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond dat eind maart ook en heeft daarom een leidraad voor banken gemaakt. Deze leidraad schrijft voor wat banken maximaal aan boeterente mogen rekenen.
Die leidraad wordt nog niet overal juist toegepast, bij vijf banken ging het volgens de bond bij alles fout. “Banken zijn onduidelijk over hoe de boeterenteberekening tot stand is gekomen”, zegt de directeur van de Consumentenbond. “Het is schokkend om te zien dat sommige banken denken dan te kunnen volstaan met een bedrag en een datum van berekening. Wat hebben hun klanten daar aan?”

Nico van Scheijndel

16 mei 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.