Proud to be Senior

Tussen de gemeenten in Nederland zijn er grote verschillen in hoe zij inkomensondersteuning bieden voor zorgbehoeftigen. Het verschil kan oplopen tot wel € 900 per jaar.

De ouderenbond KBO-PCOB deed bij 40 gemeenten in Nederland onderzoek naar hoe zij inkomensondersteuning bieden aan zorgbehoevenden. Er blijken tussen de gemeenten grote verschillen. Zo biedt de gemeente Enschede haar inwoners, die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen, een collectieve zorgpolis aan maar de buurgemeenten niet. Bovendien biedt de gemeente Enschede een uitgebreidere regeling aan voor iedereen die minder dan 110 procent van de bijstandsnorm verdient.
De KBO-PCOB deed haar onderzoek voor de tweede keer. De uitkomsten zijn bij monde van de directeur van de ouderenorganisatie zijn verontrustend: “De informatie is vaak moeilijk toegankelijk en slecht te begrijpen. We zien daarnaast grote verschillen in vergoedingen, die voor zorgbehoevende ouderen wel kunnen oplopen tot €900 per jaar! KBO-PCOB wil dat gemeenten verplicht worden in ieder geval hun inwoners met een chronische ziekte of handicap én een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, te compenseren. De nieuwe regering in Den Haag moet hiervoor budget vrijmaken, zodat de gemeenten voldoende geld hebben om deze maatregel uit te voeren.”
Complimenten gaan er naar de gemeente Rotterdam die sociale minima een speciale zorgverzekering aanbiedt met een eigen risico van € 50 en daarnaast veel doet aan eenzaamheidbestrijding en aan veiligheid thuis door ouderen te wapenen tegen babbeltrucs. Ook Amsterdam en Den Haag krijgen van de ouderenorganisatie een pluim vanwege hun regeling voor chronische zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten.
De KBO-PCOB pleit voor het dichten van de grote verschillen in financiële tegemoetkomingen en compensaties, en in de vindbaarheid en leesbaarheid van de regelingen.

Nico van Scheijndel

3 april 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.