Proud to be Senior

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is volgens De Nederlandse Bank bijna 100 propcent. Het gaat de goede kant op.

De Nederlandse Bank maakte gisteren de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen bekend. De beleidsdekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2017 gestegen naar een gemiddelde van 99,7 procent. Dat is een verbetering van 2,2 procent. Op basis van de beleidsdekkingsgraad nemen pensioenfondsen hun beslissingen. Hij moet minimaal 104,3 procent zijn en om de pensioenen te mogen verhogen moet de beleidsdekkingsgraad minimaal 110 procent zijn. Het gaat met de toename in het eerste kwartaal dus de goede kant op.
De pensioenverplichtingen, de pensioenen die de fondsen nu en in de toekomst moeten uitkeren, zijn in het eerste kwartaal door de gestegen rekenrente met 17 miljard euro gedaald naar 1.229 miljard euro. Daar tegenover stonden beschikbare middelen ter waarde van 1.289 miljard euro, een toename van eveneens 17 miljard euro.
Verder profiteerden de pensioenfondsen van de gestegen aandelenkoersen. Negatieve ontwikkelingen zijn er ook: de rente- en valutaontwikkelingen hadden een negatief effect op de beschikbare middelen van de pensioenfondsen.

Nico van Scheijndel

26 april 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.