Proud to be Senior

Ondanks het feit dat steeds meer ouderen actief zijn op het internet, zijn er zorgen over de digitale vaardigheden van de ouder wordende mens.

Ondanks het feit dat in vergelijking met drie jaar geleden ouderen een inhaalslag hebben gemaakt op het gebied van digitale vaardigheden, blijven er zorgen. Zo geeft in een onderzoek van de ouderenorganisatie KBO-PCOB een derde van de 2000 ondervraagde ouderen aan dat zij niet in staat zijn om foto’s digitaal op de computer op te slaan en vervolgens te uploaden. De laatste vaardigheid is vaak nodig bij de aanvraag van kortingskaarten of abonnementen. Ook het herkennen van correcte internet- en e-mailadressen geeft regelmatig problemen.
Digitaal vaardig zijn is steeds meer nodig nu steeds meer organisaties het internet gebruiken om bereikbaar te zijn voor het aanvragen van diensten of het indienen van klachten. Gemeenten kiezen bijvoorbeeld bij aanvragen steeds vaker voor de digitale snelweg. Een zekere mate van digitale basisvaardigheden is hierbij een vereiste.
Een punt van zorg is dat veel ondervraagde ouderen (40 procent) aangeven op een goed moment de digitale ontwikkelingen niet meer te kunnen bijbenen. De helft van de ondervraagden denkt dat het steeds moeilijker zal zijn. De groep die denkt dat ze op een bepaald moment niet meer mee kunnen komen met de digitale ontwikkelingen verwacht dat ze dan gemiddeld 85 jaar zijn.
Ouderenorganisatie KBO-PCOB, roept het toekomstige kabinet op om rekening te houden met de 1,2 miljoen ouderen die (nog) geen aansluiting hebben op het internet of die te zijner tijd de ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen. De KBO-PCOB staat een samenleving voor, waarin digitaal en analoog elkaar niet uitsluiten maar hand in hand gaan.

Nico van Scheijndel

9 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.