Proud to be Senior

De lasten die woningeigenaren of huurders betalen aan gemeenten, provincies en waterschappen verschillen sterk. Tussen de duurste en goedkoopste gemeente zit ruim € 800 verschil.

Het hangt volgens het onderzoek van Coelo (Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) af van de gemeente waar je woont hoeveel je jaarlijks kwijt bent aan gemeentelijke-, provinciale- en waterschapslasten. Gemiddeld betalen we in 2017 0,6 meer dan vorig jaar. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 0,3 procent, de waterschapslasten 1,6 procent en de provinciale lasten blijven gelijk. Een en ander blijkt uit de Atlas van de lokale lasten die het Coelo vandaag presenteert.
De verschillen tussen gemeenten zijn groot, een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.271 euro aan gemeente (723 euro), provincie (222 euro) en waterschap (326 euro ). De duurste plek om te wonen is Wassenaar met 1.832 euro; de goedkoopste Tilburg met 1.009 euro
Huurders hebben lagere lokale lasten: gemiddeld 837 euro, waarvan 364 euro voor de
gemeente, 222 euro voor de provincie en 251 euro voor het waterschap. Huurders betalen
gemiddeld 0,1 procent meer dan vorig jaar. De goedkoopste plek om te wonen is voor hen
Nijmegen met 551 euro, de duurste plek is Midden-Delfland met 1.199 euro.
Zelf weten hoeveel u aan gemeentelijke lasten betaalt in 2017, kijk dan hier voor de complete atlas van de lokale lasten (wel helemaal naar beneden scrollen).

Nico van Scheijndel

29 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.