Proud to be Senior

Boeterente vaak te hoog

maart 20th, 2017

De boeterente die banken consumenten in rekening brengen wanneer zij hun hypotheek vroegtijdig oversluiten is jaren veel te hoog geweest. De AFM heeft nu een richtlijngemaakt.

Banken hebben consumenten jarenlang teveel boeterente in rekening gebracht bij consumenten die hun hypotheek wilden oversluiten. Door de vervroegde aflossing missen banken rente-inkomsten en die mogen zij de klant in rekening brengen. Maar banken brachten vaak meer dan dat in rekening, ook gederfde winst bijvoorbeeld en dat mag niet. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) vindt dat ook en heeft daarom een leidraad voor banken gemaakt die zij vandaag presenteert. De leidraad schrijft voor wat banken maximaal aan boeterente mogen rekenen.
Online hypotheekadviseur ikbenfrits.nl onderzocht 26.500 dossiers en trok daaruit de conclusie dat banken jaarlijks 200 miljoen euro teveel incasseerden bij de consumenten. Reden voor Michiel Lensink, de man achter ikbenfrits.nl, om met de claimorganisatie Oversluitclaim te komen.
Sinds 14 juli 2016 mogen banken de consumenten niet meer aan boeterente in rekening brengen dan de werkelijk geleden schade. Reden voor de AFM om alle banken te verplichten om de boeterente die zij vanaf die datum berekenden opnieuw vast te stellen. Oversluitclaim gaat dat niet ver genoeg, zij wil dat ook consumenten die voor 14 juli 2016 teveel boeterente betaalt hebben hun teveel terug krijgen. Oversluitclaim wil daarvoor een rechtszaak beginnen waarvoor gedupeerden zich bij hem kunnen melden.

Nico van Scheijndel

20 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.