Proud to be Senior

Uit promotieonderzoek blijkt dat ouderen meer en vaker bewegen wanneer de omgeving hen daartoe uitnodigt, met als resultaat een betere conditie.

Gemeenten moet bij de inrichting van wijken rekening houden met voorzieningen. Een brievenbus, parkje of winkel nodigt ouderen uit om naar buiten te gaan, een wandelingetje te maken. Ouderen die dergelijke voorzieningen niet hebben, maar hondenpoep en zwerfvuil op en in de straat vinden, blijken gemiddeld een kwartier minder te bewegen dan hun leeftijdsgenoten in betere wijken.
Een en ander blijkt uit promotieonderzoek van Astrid Schop-Etman, die hierop morgen aan de Erasmus Universiteit hoopt te promoveren. De promovenda onderzocht 430 thuiswonende ouderen in Spijkenisse en bracht hun woonomgeving nauwkeurig in kaart. Daarnaast werd de vraag gesteld: “Hoeveel beweegt u per dag?”
Uit het onderzoek blijkt dat de conditie en loopsnelheid en kracht afnemen als er minder bewogen wordt. Om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en vroegtijdige zorgkosten te vermijden, moet je volgens de onderzoekster weten wat kan bijdragen aan de gezondheid van ouderen. Bomen, een bushalte of winkels kunnen er volgens Schop-Etman toe leiden dat ouderen meer gaan wandelen. “Dat leidt weer tot minder beperkingen, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen”.

Nico van Scheijndel

21n februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.