Proud to be Senior

Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat twee derde van de ondervraagden de AOW-leeftijd terug willen naar 65 jaar.

Zes op de tien Nederlanders die deelnamen aan de (representatieve) steekproef van nu.nl noemt het thema werk en pensioen doorslaggevend voor hun partijkeuze op 15 maart. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat tweede derde van de ondervraagden wil dat de AOW-leeftijd weer 65 jaar wordt. De AOW-leeftijd is nu 65 jaar en 9 maanden, maar deze stijgt in 2022 naar 67 jaar en drie maanden. Bovendien zal de AOW-leeftijd verder toenemen als ook de levensverwachting toeneemt.
Alleen de PVV, SP en 50Plus willen nu dat de AOW-leeftijd weer 65 jaar wordt. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kost dat 12 miljard euro per jaar. Hoe de voorstanders van de AOW-leeftijd op 65 jaar dit willen financieren is niet bekend.
De PvdA en D66 bieden een tussenoplossing: je mag wel eerder met pensioen, maar dan krijg je levenslang een lagere AOW. Alleen de VVD biedt in haar verkiezingsprogramma ook de mogelijkheid om ook later de eerste AOW te ontvangen dan op de officiële AOW-leeftijd.
Voor een flexibele AOW is nog geen meerderheid te vinden in de Tweede Kamer in verband met de financierbaarheid. Wellicht dat de cijfers die de initiatiefnemer van de flexibele AOW Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij gisteren bekend maakte daar verandering in brengt. De flexibele AOW van Klein biedt de mogelijkheid om twee jaar eerder of maximaal vijf jaar later de eerste AOW te ontvangen.

Nico van Scheijndel

15 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.