Proud to be Senior

Banken tegen misbruik

februari 27th, 2017

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid pleit voor een gezamenlijke actie van banken om misbruik van ouderen te voorkomen.

Jaarlijks komen tienduizenden gevallen van financieel misbruik van ouderen aan het licht. Dit is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg, omdat veel slachtoffers uit schaamte geen aangifte doen of te afhankelijk zijn van de oplichter. Het financieel misbruik kent vele vormen, van de eigen boodschappen afrekenen met de pinpas van oma tot een koopcontract laten tekenen van de woning voor 1 euro.
Op dit moment hebben de verschillende banken hun eigen manier om misbruik te voorkomen en op te sporen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid roept de banken op om bij elkaar te gaan zitten, de goede voorbeelden te verzamelen en met eenduidig beleid te komen.
Volgens ouderenorganisatie ANBO loopt de Rabobank voorop bij de preventie van financieel misbruik van ouderen. De bank heeft seniorenadviseurs die ouderen helpen bij hun bankzaken. Ze geven tips zoals het verlagen van daglimieten op de pinpas. Ook zijn ze getraind in het herkennen van signalen van dementie. Daarnaast geeft de Rabobank workshops voor ouderen en begeleidt ze mensen die ondanks ouderdomsgebreken zelf hun bankzaken willen doen. Andere banken werken met seniorencoaches en workshops (ABN Amro), of bieden cursussen veilig internet bankieren (SNS). ING en Triodos maken geen onderscheid in leeftijd, bij ongeregeldheden die op misbruik zouden kunnen duiden trekt de bank aan de bel.
Van Rijn zegt dat hij een gezamenlijke aanpak van misbruik niet kan afdwingen, maar roept de banken op dit wel te doen. Het is volgens Van Rijn ook in het eigen belang van de banken, omdat een banken die goed op ouderen let, ook een aantrekkelijke banken zijn voor ouderen.

Nico van Scheijndel

27 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.