Proud to be Senior

Aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar hadden de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen het recordbedrag van € 1.281.426.000.000 in kas.

Het vorige record van het pensioenvermogen was er aan het einde van het eerste kwartaal van 2016. Toen was er 32 miljard euro minder in kas dan aan het einde van het derde kwartaal. De dip in het tweede kwartaal was er door dalende waarden van beleggingen door ontwikkelingen op de financiële markten.
De pensioenfondsen hebben bij hun waardeontwikkeling vooral geprofiteerd van de dalende rente, die de waarde van hun obligaties deed toenemen. Eind derde kwartaal 2016 hadden de fondsen voor € 726 miljard aan vastrentende waarden in bezit. De gezamenlijke aandelen hadden een waarde van € 380 miljard en de investeringen in vastgoed hadden een waarde van € 111 miljard. De rest van het bezit bestaat uit andere zaken, zoals opties en investeringen in hedgefunds.
Het enorme pensioenkapitaal staat in schril contrast tot de discussie of er wel of niet gekort moet worden op de pensioenen, omdat de dekkingsgraad te laag is. Die discussie heeft echter een andere oorzaak, namelijk de erg lage rente waarmee pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten berekenen. Een lage rente betekent dat pensioenfondsen meer geld in kas moeten hebben om later iedereen een pensioen te kunnen geven.

Nico van Scheijndel

9 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.