Proud to be Senior

Van de 50-plusssers die op zoek zijn naar vriendschap of liefde kreeg 7 propcent te maken met datingfraude.

De Fraudehelpdesk heeft door Bureau Panel Inzicht onderzoek laten doen naar het fenomeen datingfraude. Uit dit onderzoek blijkt dat van de 50-plussers, die op zoek zijn naar vriendschap of liefde een op de veertien te maken heeft gehad met datingfraude. Datingfraude ontstaat als op een datingsite of bijvoorbeeld via facebook contact wordt gemaakt met een potentiële liefdespartner, maar dat deze een oplichter blijkt te zijn.
Gevraagd is of de slachtoffers zelf verantwoordelijk zijn voor hun ‘misbruik’ of niet. Bijna eenderde vindt dat de slachtoffers verantwoordelijk zijn en bijna de helft noemt hen naïef. Toch vindt ook 32 procent dat de pechvogels niets te verwijten valt. Op de vraag of de respondent zelf het slachtoffer zou kunnen worden van een datingfraude antwoordt niettemin 41 procent met: “Ja, misschien”.
Het doel van de datingfraude is vaak om geld los te troggelen bij het slachtoffer. Lukt dat dan geeft 80 procent van de slachtoffers tot € 500. Toch raken sommigen tot wel € 20.000 kwijt. Naast de financiële schade is er bij 40 procent van de ondervraagden ook emotionele schade.
Om datingfraude te voorkomen, hebben de datingsite Parship en de Federale Computer Crime Unit een aantal regels op gesteld, waarmee datingfraude te voorkomen is. De belangrijkste zijn: geef nooit geld, gebrekkige grammatica, of spelling duit op een buitenlander (veelal Afrika en Oost-Europa) die wellicht kwade bedoelingen heeft. Verder zijn er wat algemeenheden in de verhalen, zoals: ze hebben zelden een beroep en vaak hebben ze een zielig verhaal. Geef ook nooit persoonlijke gegevens. Doe een check via google op naam en foto en praat met vrienden en bekenden over de nieuwe relatie. Zij zijn niet emotioneel betrokken en prikken daardoor sneller door het verhaal heen.

Nico van Scheijndel

29 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.