Proud to be Senior

Wanneer er ten opzichte van eind september niets gebeurt zullen in 2017 30 pensioenfondsen moeten korten op de pensioenen, wat 200.000 gepensioneerden raakt.

De Nederlandse Bank (DBN) heeft in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken onderzocht hoe de pensioenfondsen er voor staan. Voor het onderzoek is de positie van eind september gekozen. De conclusie van het onderzoek is, dat wanneer er ten opzichte van eind september niets verandert, er 30 pensioenfondsen moeten gaan korten. Die korting treft 2,1 miljoen pensioendeelnemers waarvan er 200.000 gepensioneerd zijn. Volgens de analyse bedraagt de gemiddelde korting 0,7 procent, ofwel gemiddeld € 1,86 per maand korting. Er zijn volgens DNB vier fondsen waar de korting meer dan een procent moet zijn.
De 219 pensioenfondsen die DNB onderzocht staan er ten opzichte van eind mei dit jaar slechter voor. Toen hoefden er drie fondsen minder korten op de pensioenen.
DNB onderzocht ook of het verlengen van de herstelperiode, die nu tien jaar is langer moet zijn om korten te voorkomen. Dat blijkt het effectiefst bij een verlenging met twee jaar. In dat geval daalt het aantal mensen dat met een korting op de pensioen wordt geconfronteerd met een miljoen. Of de staatsecretaris de verlenging van de herstelperiode ook toestaat, bepaalt ze pas na 31 december dit jaar als bekend is wat de situatie eind dit jaar is. Tot zeker half januari blijft het voor veel deelnemers en gepensioneerden van pensioenfondsen spannend.
Enig lichtpuntje is dat de rente op de tienjaarsleningen langzaam maar zeker stijgt onder invloed van de plannen van de nieuw gekozen president van Amerika. Of de rente ook hoger blijft zullen we ook pas aan het einde van het jaar weten.

Nico van Scheijndel

21 januari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.