Proud to be Senior

Kleinkind erft vaker

november 17th, 2016

Kleinkinderen erven steeds vaker via het testament van opa of oma. Dat is leuk voor ze, maar fiscaal ook slim.

Sinds 2010 hebben kleinkinderen dezelfde vrijstelling erfbelasting als kinderen: in 2016 € 20.147. Driekwart van de Netwerknotarissen ziet vaker dan voorheen dat grootouders hun kleinkinderen opnemen in hun testament. Ruim de helft van de notarissen ziet dat grootouders hun eigen kinderen onterven of geheel overslaan en de kleinkinderen als enig erfgenamen benoemen. Dat laatste vaak omdat de eigen kinderen veel schulden hebben of in verband met verstoorde familierelaties. De gegevens zijn afkomstig van de Netwerknotarissen die bij hun aangesloten kantoren onderzoek deden naar het erven van kleinkinderen op verzoek van het AD.
De kleinkinderen erven meestal geen spullen, maar een geldbedrag, vaak de maximale vrijstelling erfbelasting. Aan het legaat van de kleinkinderen wordt vaak wel een voorwaarde verbonden, bijvoorbeeld de aflossing studieschuld of de aankoop van een huis.
Kleinkinderen meer laten erven dan de vrijstelling erfbelasting is vaak minder gunstig, omdat hun tarief erfbelasting over het bedrag dat zij boven de vrijstelling erven hoger is dan van kinderen. Het tarief boven de vrijstelling is voor kleinkinderen tot € 121.903 in 2016 18 procent (kinderen 10 procent) en boven de grens van € 121.903 is het tarief 36 procent (kinderen 20 procent).

Nico van Scheijndel

17 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.