Proud to be Senior

Gemeenten houden WMO-geld over

november 1st, 2016

De gemeenten in Nederland hebben in 2015 in totaal 1,2 miljard euro overgehouden van het budget dat beschikbaar was voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg.

De Nederlandse gemeenten hebben in 2015 hun budget voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg (WMO) voor een belangrijk deel niet gebruikt. Gezamenlijk hielden ze van het totale budget van 13,8 miljard euro 1,2 miljard over. Dit melde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van opgaven van gemeenten. Van de 13,8 miljard euro ging 5,6 miljard euro naar maatschappelijke ondersteuning, terwijl 3,1 miljard euro was bestemd voor jeugdzorg. Er is 4 miljard euro besteed aan algemene voorzieningen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s).
Het tekort staat in schril contrast tot de vele schrijnende gevallen die in de publiciteit kwamen. De vele rechtszaken om toch weer of meer huishoudelijke hulp te krijgen, aanpassingen in huis of de gevolgen van de hoge eigen bijdragen.
Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil een onderzoek naar het enorme overschot van WMO-gelden bij de gemeenten. Hij wil weten of gemeenten extra voorzichtig zijn geweest en hoe het bij individuele gemeenten uitpakt.

Nico van Scheijndel

1 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.