Proud to be Senior

Einde afkoop kleine pensioenen

november 23rd, 2016

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken wil dat kleine pensioenen niet langer afgekocht worden, maar automatisch meeverhuizen naar het pensioenfonds van de nieuwe werkgever.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken, dat kleine pensioenen in de toekomst niet langer afgekocht mogen worden. De pensioentjes van minder dan € 466 bruto per jaar verhuizen als het aan de staatsecretaris ligt automatisch mee naar het pensioenfonds van de nieuwe werkgever.
De achtergrond van deze maatregel is dat er steeds meer flexwerkers zijn (nu al 1,9 miljoen) die steeds vaker kleine pensioentjes opbouwen. Deze worden later afgekocht waardoor deze werkers later geen of een beperkt pensioen hebben. Het niet langer afkopen, maar meeverhuizen van de kleine pensioenen, moet er voor zorgen dat ook flexwerkers ondanks vele of verschillende werkgevers toch een redelijk pensioen opbouwen.
Werknemers kunnen als alles doorgaat geen bezwaar aantekenen tegen de overdracht van hun pensioen. Dat kunnen ze nu ook niet bij de afkoop van hun pensioen, zo redeneert de staatsecretaris. Het Pensioenregister krijgt een centrale rol als gegevensuitwisselaar tussen pensioenuitvoerders.
In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Klijnsma dat zij overeenstemming heeft bereikt over het beëindigen van de afkoop met werkgevers en vakbonden in de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie van fondsen en het Verbond van Verzekeraars. Het nieuwe wetsvoorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Nico van Scheijndel

23 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.