Proud to be Senior

Nieuw gevaar voor pensioenen

oktober 27th, 2016

Naast het korten op de pensioenen dreigt er volgend jaar op dit gebied een nieuw gevaar: btw-heffing over de kosten van de uitvoering; dat kan tientjes per jaar aan pensioen gaan kosten.

Doordat pensioenfondsen vanaf volgend jaar btw moeten gaan betalen over de kosten die ze maken voor de uitvoering van pensioenen, lopen de pensioenen opnieuw gevaar. Het gevolg is dat de pensioenen tientjes per jaar achteruit zullen gaan. Alleen pensioenfondsen die een meerderheidsbelang bij de pensioenuitvoerder hebben ontspringen de dans. De voorzitter uitvoerend bestuur bij PME Eric Uijen, vreest dat de btw-maatregel gepensioneerden € 20 per jaar gaat kosten. Na dertig jaar scheelt dat pensioenopbouwers al € 140 per jaar. Dat is volgens hem meer dan de korting op de pensioenen, waar nu zoveel over te doen is. De maatregel treft volgens van Uijen 5,1 miljoen pensioendeelnemers en raakt ongeveer 150 pensioenfondsen.
Bij het kleinere pensioenfonds voor schilders-, afwerkings- en glaszettersbedrijven komt de btw-maatregel harder aan. Bij dit pensioenfonds gaat volgens de werkgeversvoorzitter Cathrin van der Werf om € 55 per jaar. Dit omdat de uitvoeringskosten stijgen van 5,7 procent van de premie naar 7 procent.
De pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren de kosten voor de uitvoering van de pensioen al met een derde verlaagd. Maar dat is onvoldoende om de btw-maatregel te compenseren. De pensioenfondsen roepen dan ook de politiek op om tijdens de behandeling van het Belastingplan 2017 volgende week in de Kamer de btw-maatregel te schrapen.
De staatssecretaris van Financiën zegt dat de btw-maatregel het gevolg is van Europese regels, de pensioenfondsen bestrijden dat. Bovendien denken de pensioenfondsen dat de btw-maatregel slechts de helft van de door de staatssecretaris begrootte € 100 miljoen gaat opleveren. Blijft de politiek doof voor de dreigende pensioenkortingen, dan bereiden de pensioenfondsen een rechtszaak voor om via die weg van de btw-heffing af te komen en het dreigende gevaar van weer een korting op de pensioenen af te wenden.

Nico van Scheijndel

27 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.