Mensen met een intensieve zorgvraag blijven langer thuis, vaak te lang, vanwege de hoge eigen bijdrage in het verpleeghuis.
Zowel de thuiszorgorganisaties als de verpleeghuizen zien dat ouderen langer thuis blijven wonen, vaak te lang. Volgens bestuurder van thuiszorgorganisatie Florence te Den Haag omdat de eigen bijdrage in een verpleeghuis veel hoger is dan de eigen bijdrage bij de thuiszorg.
Ontvangt iemand twee uur of meer thuiszorg per dag, dan zien de betalende partijen graag dat de patiënt wordt opgenomen in een verpleeghuis. Die patiënten verhuizen echter niet omdat ze in het verpleeghuis honderden euro’s per maand meer eigen bijdrage betalen dan met thuiszorg. Het gevolg hiervan is dat thuiszorg en huisartsen steeds complexere hulpvragen krijgen. Thuiswonende ouderen met veel zorg belanden mede daarom regelmatig op de eerste hulp omdat het thuis niet meer gaat.
Van de 5000 cliënten die Florence in Den Haag heeft ontvangen er 300 meer hulp dan de norm van 12 uur per week. De thuiszorg en verpleeghuizen maken zich zorgen; net als de familie en direct betrokkenen die een veilige woonomgeving willen voor hun dierbaren. Volgens Van Gent van zorgorganisatie Florence is het een rare afweging: “thuis blijven en weinig betalen of weg van huis en veel betalen. Het is een bijna onmenselijke keuze”.
De maximale eigen bijdrage bij thuiszorg is € 124 per week, terwijl de maximale eigenbijdrage in een verpleeghuis afhankelijk van inkomen en vermogen € 2300 per maand bedraagt.
Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers ziet graag dat de politiek aandacht besteedt over deze bijeffecten van de stelselwijziging en heeft dit inmiddels aangekaart bij het ministerie van Volksgezondheid. Ouderenorganisatie ANBO denkt dat mensen de verhuizing naar een verpleeghuis niet alleen om financiële redenen uitstellen. Mensen associëren het verpleeghuis volgens de ANBO vooral met het eindstation en willen dat vaak niet.
Nico van Scheijndel
18 oktober 2016