Proud to be Senior

Einde pensioen in eigen beheer

september 28th, 2016

Veel ondernemers bouwen in eigen beheer pensioen op. Aan die mogelijkheid komt per 1 januari aanstaande een einde.

Ondernemers die nu nog als Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) in eigen beheer pensioen opbouwen moeten als de nieuwe wet wordt aangenomen per 1 januari 2017 besluiten hoe ze met het opgebouwd pensioen omgaan. De nieuwe wet biedt drie mogelijkheden: afkopen, omzetten in een oudedagsvoorziening of niets doen.
Kiest een ondernemer voor afkoop, dan krijgt hij gedurende drie jaar de tijd om dit fiscaal vriendelijk te doen. In afwijking van de normale regels wordt loonbelasting berekend over de fiscale waarde van de pensioenvoorziening en niet over de hogere waarde in het economisch verkeer. Bovendien is er een korting op de te betalen belasting die in drie jaar tijd wordt afgebouwd. Het eerste jaar is er nog een korting van 34,5 procent, na twee jaar 25 procent en in 2019 nog maar 19,5 procent, snel handelen levert dus voordeel op.
Een andere mogelijkheid is dat de DGA zijn opgebouwde pensioen omzet in de fiscale waarde voor een pensioenvoorziening. Dat kan uiterlijk tot 2019. Met die waarde kan hij dan een oudedagsvoorziening kopen bij een verzekeraar. Zet de ondernemer de pensioenvoorziening niet om, dan wordt van rechtswege het opgebouwde bedrag in 20 jaar uitgekeerd. Die uitkeringen mogen overigens op verzoek van de DGA al vijf jaar voor de eerste AOW ingaan. De termijn van uitkeren van 20 jaar, wordt dan verlengd met de jaren dat er eerder uitkeringen waren dan de eerste AOW.
Doet de DGA niets, dan mag hij geen pensioen meer opbouwen in zijn BV op de indexaties na en heeft hij ook geen fiscaal voordeel. Omdat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering moet de partner van de DGA medeakkoord gaan met deze beslissing.
Maakt de DGA een keuze, dan moet hij die melden bij de Belastingdienst.

Nico van Scheijndel

28 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.