Proud to be Senior

Staatsecretaris Klijnsma gaat onderzoeken of het verlengen van de herstelperiode voor pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad helpt om korten op de pensioenen te voorkomen.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken gaat de gevolgen van een langere herstelperiode voor pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad onderzoeken. Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer gisterenavond. Met het debat wilden de oppositiepartijen SP, PVV en 50Plus bereiken dat Klijnsma ingrijpt om grootschalige kortingen op de pensioen te voorkomen. Eigenlijk willen de oppositiepartijen dat de rekenrente waarmee de pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen berekenen wordt aangepast. De nu historische lage rekenrente drukt de pensioenfondsen zwaar in de min.
Uit een rapportage van De Nederlandse Bank dit voorjaar bleek al dat de pensioenen van 1,8 miljoen gepensioneerden volgend jaar gekort zullen gaan worden. Dit, omdat de dekkingsgraad van hun pensioenfonds naar verwachting eind december dit jaar lager is dan 100 procent.
De staatssecretaris bleek tegen het verhogen van de rekenrente, omdat dan het gevaar bestaat dat pensioenfondsen zich dankzij een hogere rekenrente ‘rijk rekenen’ en te veel geld aan gepensioneerden uitkeren. Er blijft dan mogelijk te weinig geld over om ook de werkenden en jongeren later nog een goed pensioen te garanderen. Die angst leeft bij de regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij D66.
Wel wil Klijnsma de gevolgen van een langere herstelperiode van de pensioenfondsen onderzoeken. Nu hebben pensioenfondsen al tien jaar de tijd om te herstellen. De staatssecretaris laat nu onderzoeken wat het effect is van verlenging van die herstelperiode en of korten op de pensioenen zo kan worden afgewend. De resultaten van het onderzoek zijn voor het einde van het jaar bekend, zo beloofde de staatsecretaris.

Nico van Scheijndel

16 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.