Proud to be Senior

Werkkamer zzp’er is aftrekpost

augustus 19th, 2016

De Hoge Raad heeft deze week in een uitspraak bepaald dat een ZZP’er die vanuit huis werkt de kosten van die huisvesting in mindering mag brengen op de winst.

Een zzp’er in de bouw heeft van de Hoge Raad gelijk gekregen in het mogen aftrekken van de huur van zijn woning omdat hij vanuit huis werkt. De zelfstandige gebruikte zijn werkkamer voor administratie, acquisitie en planning van projecten. Toen hij in eerste instantie de huur van zijn woning in mindering bracht op zijn winst, met een bijtelling voor het privégebruik (respectievelijk € 9835 en € 2700), ging de inspecteur niet akkoord. Ook het Gerechtshof in Den Haag zag de aftrekpost niet zitten, de Hoge Raad dus wel. Opvallend is dat de hoogste rechter de aftrekpost voor de huurder toestaat ondanks het feit dat de werkkamer geen eigen opgang en wc heeft, eisen die voor zelfstandigen met een eigen woning wel gelden.
Volgens de rechter is het huurrecht een vermogensrecht dat mede voor de ondernemingsuitoefening wordt gebruikt en zodoende tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend. Staatssecretaris Wiebes die over de belastingen gaat, is niet van plan om actie te ondernemen. Volgens hem bestaan de regels al jaren en heeft de rechter ze nu getoetst. De ‘nieuwe’ aftrekpost komt nu naast de zelfstandigenaftrek en mkb-vrijstelling.
Belangenorganisatie ZZP Nederland is verheugd over de uitspraak en verwacht dat de uitspraak van de Hoge Raad een grote stimulans zal zijn voor thuis werken. De belangenbehartiger bepleit een generieke maatregel voor zowel huurders als woningeigenaren.
Om als zelfstandige door de Belastingdienst te kunnen worden aangemerkt, moet een zzp’er tenminste 1225 uur per jaar als ondernemer actief zijn.

Nico van Scheijndel

19 augustus 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.